Restless Legs Syndrome (pijn benen)

Wat is RLS?
Restless Legs Syndrome (RLS) oftewel het Rusteloze Benen Syndroom is een neurologische bewegingsstoornis. Als je lijdt aan RLS dan heb je last van een vervelend gevoel meestal in de kuiten dat je dwingt je benen te bewegen. Mensen met rusteloze benen omschrijven dit gevoel als trekkend-kruipend of als elektriciteit of alsof er mieren in mijn benen marcheren of alsof er spuitwater in mijn aderen zit. Bewegen van de benen verdrijft het vervelende gevoel, maar als je het bewegen stopt kan het gevoel weer terugkeren. Negeren van de drang om te bewegen verergert het onprettige gevoel totdat je vanzelf je benen weer gaat bewegen. Het kan ook zo zijn dat je benen dan onwillekeurige schoppende bewegingen gaan maken. Het onprettige gevoel kan ook optreden in je armen, romp, handen of voeten.

Quote van iemand met RLS: Je moet wel bewegen, je kunt er niets aan doen. Het is net zoiets als met je ogen knipperen: je kunt je uiterste best doen en je concentreren om niet te knipperen, maar uiteindelijk lukt dat niet en moet je wel knipperen.

De irritatie in de benen treedt voornamelijk op tijdens rust, vooral ‘s avonds en ’s nachts en houdt mensen dan uit de slaap. Mensen met het Restless Legs Syndrome (rusteloze benen) krijgen vaak een slaaptekort en zijn daardoor vermoeid overdag. De RLS-klachten zorgen er ook voor dat mensen geen activiteiten meer doen waarbij ze lang stil zitten, zoals bioscoop- en theaterbezoek en zelfs autorijden.

Bij 80% van de mensen met het Restless Legs Syndrome (rusteloze benen) treden ook tijdens de slaap beenbewegingen op. Deze zogenaamde Periodic Limb Movements of Sleep (PLMS) zijn schokkende bewegingen van de grote teen, enkel, knie, heup en/of de benen. Ze komen enkele malen per nacht, iedere 20-30 seconden, voor. PLMS hebben tot gevolg dat je lichter gaat slapen waardoor je niet uitgerust wakker wordt.

PLMS kunnen zich ook voordoen terwijl je wakker bent en heten dan PLMW (periodic limb movements while awake). Er zijn ook PLM die ervoor zorgen dat je uit je slaap wakker wordt. Deze heten PLMA (periodic limb movements with arousal).

pijnlijke benen in rust/pijn uitstraling benen/caffeine tegen pijn benen/Spierpijnbenen/sexy benen/kijkoperatie/lymfoedeem/zware benen/X- en O-benen/benen trainen/Nordic Walking/etalage benen/meest gevreesd/groeipijnen/restless legs/spierpijn benen/iemand met pijnbenen/pijn benen

Quote van iemand met RLS: Het begint met een puls die ongeveer elke 20 seconden optreedt en dan worden de tussenpozen korter, tot elke 5 seconden. Dan weet je dat je echt in de problemen zit en wordt het verlangen om de benen te bewegen en rond te lopen overweldigend.

De drang om je benen te bewegen heeft tot gevolg dat je niet makkelijk in slaap kunt komen of steeds weer wakker wordt. Het slaaptekort dat je zo krijgt van je Restless Legs Syndrome (rusteloze benen) heeft tot gevolg dat je overdag minder kunt functioneren met alle gevolgen van dien.

Vraag is natuurlijk, wat doe je eraan en hoe los je dit vervelende gevoel in je benen op? Blijf lezen en de blog volgen en de antwoorden komen.