Spierpijn benen

Hoe ontstaat spierpijn?
Spierpijn ontstaat vaak na een ongewone inspanning waaraan uw spieren niet gewend zijn of wanneer u bij het sporten geen "opwarm- en afkoel"oefeningen hebt gedaan. De pijnlijke spier voelt u vooral bij beweging of inspanning. In het begin is de pijn stekend en scherp, later dof. Vaak voelt de spier hard en stijf aan, meestal doet het pijn als u op de spier drukt.
Veel voorkomende vormen van spierpijn zijn een stijve nek en spit (pijn laag in de rug). Ook een virusinfectie, zoals griep, kan gepaard gaan met spierpijn.
Spier- en gewrichtspijn zijn lastig, maar gelukkig niet altijd ernstig. De meeste klachten in spieren en gewrichten gaan binnen een week vanzelf over. Het kan helpen om rust te nemen, koude of warme kompressen te gebruiken of een drukverband te laten aanleggen.

Wat is een spierkneuzing?
Als een spier bij een ongelukje is beschadigd, spreekt men van een spierkneuzing. Door de beschadiging ontstaat een bloeduitstorting waardoor de spier zwelt en minder gemakkelijk beweegt. Door een onverhoedse beweging kan opeens een spierscheurtje ontstaan, met name in de kuit, een "zweepslag". Dat heet zo omdat u het scheuren voelt als een tik met een zweep: een plotse scherpe pijn.

Kunnen gewrichtsletsels ook pijnlijk zijn?
Een verstuiking (verzwikking, verrekking) is een blessure aan een gewricht. Eén of meer gewrichtsbanden zijn dan door overrekking beschadigd. Een gevolg van een ongelukje kan ook een gescheurde gewrichtsband zijn, bijvoorbeeld aan de enkel.
Een ontwrichting - een arm uit de kom of een ontwrichte elleboog - is erg pijnlijk. Daarbij zijn de gewrichtsbanden gescheurd en zitten de botten niet meer normaal in het gewricht. Het gewricht is opgezet en kan niet meer worden bewogen

Kan spierpijn chronisch worden?
Dit is inderdaad mogelijk. Chronische spierpijn kan door overbelasting ontstaan; bijvoorbeeld door een verkeerde houding bij het werk. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug. Overbelasting is ook de oorzaak van een tenniselleboog; hierbij is een pees geïrriteerd. Chronische pijn aan een gewricht kan verschillende oorzaken hebben; bij artritis is dat een ontsteking, bij artrose is het slijtage.

Wat kan ik zelf aan spierpijn doen?
- Pijn voorkomen. Bij het sporten zijn hevige spierpijn en blessures vaak te voorkomen met goede "opwarm- en afkoel"oefeningen. Met afwisseling in de werkhouding en ontspanningsoefeningen voor nek en schouders is misschien chronische spierpijn aan nek en schouders te voorkomen.
- Een beetje spierpijn na het sporten gaat meestal in een paar dagen vanzelf over. Hebt u spierpijn in uw benen of rug, dan kunt u beter niet te lang blijven staan. Warmte, bijvoorbeeld in de vorm van een kompres of een warm bad, geeft vaak verlichting. Met massage kunt u de doorbloeding in de pijnlijke spier verbeteren, waardoor de pijn en de stijfheid sneller afnemen.

pijnlijke benen in rust/pijn uitstraling benen/caffeine tegen pijn benen/Spierpijnbenen/sexy benen/kijkoperatie/lymfoedeem/zware benen/X- en O-benen/benen trainen/Nordic Walking/etalage benen/meest gevreesd/groeipijnen/restless legs/spierpijn benen/iemand met pijnbenen/pijn benen

Wat kan ik zelf aan een kneuzing of een verstuiking doen?
Met ijs, rust, hoogleggen en eventueel een drukverband versnelt u de genezing. IJs op de blessure kan de zwelling grotendeels voorkomen als u er zo snel mogelijk mee begint en het 20 tot 30 minuten volhoudt. Leg ijs of "coldpack" nooit direct op de huid, maar gebruik als kompres een washandje of theedoek met ijsblokjes of een coldpack erin. Is er geen ijs of coldpack voorhanden, dan kunt u het geblesseerde lichaamsdeel ook onder een koude kraan of in een koud bad houden.

Moet ik rust houden met een spier- of gewrichtsblessure?
Rust is voor de genezing van een spier- of gewrichtsblessure belangrijk; vermijd bezigheden die pijn geven. U kunt het getroffen lichaamsdeel het beste hoogleggen, dus voet, enkel of been hoger dan de heup; dat is goed tegen de zwelling. Een tip voor de nacht: leg eventueel een kussen onder het voeteneinde van uw matras. Na twee dagen kunnen ijs en totale rust de genezing niet meer versnellen.

Wanneer moet ik een drukverband aanleggen?
Als u geen rust kunt nemen, dan is het belangrijk het gewricht te beschermen en niet te veel te belasten. Een hulpmiddel daarbij is een goed aangelegd drukverband dat verkeerde bewegingen beperkt en normale bewegingen toelaat. Met zo'n drukverband (bandage) kunt u het beste zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen drie dagen beginnen. Als uw tenen of vingers opzwellen of pijn doen, zit het verband te strak en moet het wat losser worden aangelegd.

Welke geneesmiddelen zijn er voor spier- of gewrichtspijn?
Hebt u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt uw arts of apotheker u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Het kan ook genomen worden in combinatie met de meeste andere geneesmiddelen, zoals bloedverdunners en antistollingsmiddelen.
Andere pijnstillers die u kunt gebruiken, zijn middelen met acetylsalicylzuur/carbasalaatcalcium, ibuprofen of naproxen; maar neem deze niet als u maagklachten hebt, bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze pijnstillers kunnen problemen geven als u ze samen met bepaalde andere geneesmiddelen gebruikt; vraag daarover advies bij uw apotheker.

Wanneer moet ik met spierpijn naar de huisarts gaan?
In het algemeen gaan spier- en gewrichtspijn binnen een week vanzelf over met rust, een kompres of een drukverband. Neem contact op met uw huisarts:
- Als de pijn binnen twee dagen niet minder wordt of juist erger wordt.
- Als de klachten na een tot twee weken niet over zijn.
- Als u denkt dat u een ernstige kneuzing, een ernstige verstuiking, een ontwrichting of een gescheurde spier hebt.
- Als u het aangedane lichaamsdeel nauwelijks meer kunt gebruiken.
- Als u geen duidelijke oorzaak voor de pijn weet.
- Bij bonkende pijn.
- Als de pijn uitstraalt naar een ander lichaamsdeel.
- Als het gewricht een vreemde vorm heeft.

Wanneer moet ik met pijn in armen of benen naar de huisarts gaan?
- Bij tintelingen in arm, been of hand.
- Als nekbewegingen de pijn in een arm verergeren.
- Als pijn in het onderbeen steeds erger wordt na een blessure van enkele uren geleden.
- Als u last hebt van een doffe pijn in uw onderbeen, zeker als het opgezet is (dit kan wijzen op trombose).
- Bij een heftige voortdurende pijn aan de buitenzijde van uw onderbeen met daarin eventueel een zwelling en/of bloeduitstorting.
- Als u na het lopen of fietsen kramp hebt in de kuiten die na even rusten verdwijnt.

Wanneer moet ik met gewrichtspijn naar de huisarts gaan?
- Als de pijn na een tot twee weken nog niet over is.
- Als u pijn hebt in meer dan één gewricht.
- Als een gewricht rood, warm en gezwollen is.
- Als u naast gewrichtspijn ook koorts hebt.

Bron: http://www.e-gezondheid.be/spierpijn/vragen-antwoorden-980-10591.htm#pijn-armen-benen-huisarts-gaan